Здравословно хранене – мода или необходимост...
По-лесно е, отколкото си мислите, да започнете да се храните здравословно! Правете малки стъпки всяка седмица, за да подобрите храненето си и да се придвижите към здравословно си АЗ.
Малките промени могат да имат голямо значение за здраве ви. Опитайте да включите поне няколко от осемте цели по-долу във вашето хранене:
1. Напълнете чинията си с плодове и зеленчуци:
изберете червени, оранжеви и тъмнозелени зеленчуци като домати, сладки картофи, броколи и други. Добавете плодове като част от основното или като десерт. Колкото по-цветна правите чинията си, толкова повече витамини, минерали и фибри получавате и тялото ви ще бъде здраво.
2. Заменете поне половината зърнени храни, с които се храните, с пълнозърнести:
eдин лесен начин да ядете повече пълнозърнести храни е да преминете от рафинирана храна към пълнозърнеста. Например, яжте пълнозърнест хляб вместо бял. Четете списъка със съставките на храните и избирайте продукти с пълнозърнести съставки. Търсете храни като: пълнозърнеста пшеница, кафяв ориз, булгур, елда, овесени ядки, овес или киноа.
3. Преминете към мляко без мазнини или мляко с ниско съдържание на мазнини:
и двете имат същите количества калций и хранителни вещества като пълномасленото мляко, но по-малко калории и по-малко наситени мазнини.
4. Избирайте разнообразие от протеинови храни:
месо, птици, морски дарове, бобови храни или грах, яйца, ядки и семена са само част от групата на протеиновите храни. Изберете телешко месо, пуешко или пилешки гърди.
5. Сравнявайте натрия в храните:
избирайте храни с по-ниско съдържание на натрий. При избор на консервирани храни търсете с надпис на етикета: „ниско съдържание на натрий“ или „без добавена сол“.
6. Пийте вода вместо сладки или газирани напитки:
намалете калориите, като пиете вода или неподсладени напитки. Содата, енергийните напитки и газираните напитки са основен източник на добавена захар и калории. Можете да добавите парче лимон, портокал или диня към чашата си вода за повече аромат.
7. Яжте морски дарове:
морските дарове включват риба - като сьомга, риба тон, пъстърва, и черупчести - раци, миди, стриди. Морските дарове съдържат протеини, минерали, омега-3 мастни киселини, здравословни за сърцето мазнини.
8. Намалете твърдите мазнини:
яжте по-малко храни, които съдържат твърди мазнини, чиито основни източници са сладкиши, бисквитки и други десерти (често приготвени с масло или маргарин), пица, преработени и тлъсти меса (например колбаси, хот-дог, бекон, ребра) и сладолед.
В крак със съвременните тенденции в хотел Атлас следваме Ultra All Inclusive – КОНЦЕПЦИЯ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ:
Отбелязваме със знак „ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА“ съответните ястия на шведската маса и алергените, които съдържат.
Предлагаме Модул „ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА“.
Предлагаме „ВЕГАН модул“ по време на обяд и на вечеря.
Предлагаме по време на трите основни хранения – закуска, обяд и вечеря, модул с разнообразие от ПЛОДОВЕ.
Стараем се да използваме характерните основни техники за приготвяне на здравословна храна: ПЕЧЕНЕ, ВАРЕНЕ, ПУШИРАНЕ, ГОТВЕНЕ НА ПАРА, ЗАДУШАВАНЕ.
Ежедневно предлагаме БАР ЗА ВОДЕН ДЕТОКС по време на закуска, следвайки седмичен Детокс план.