Хотел Атлас – привърженик на еко-идеята за „НУЛЕВ ОТПАДЪК“

Хотел 1
Хотел 2
Хотел 3

През последните десетилетия концепцията за „Нулев отпадък“ набира все по-голяма известност в различните части на света, като резултат от усилията на природозащитни организации, национални и местни власти, като фокусът е върху поведението на обществото и намиране на устойчиво решение на проблема с отпадъците и ограничаване на замърсяването.

Стратегията цели максимизиране на рециклирането и минимизиране на отпадъците, повторната употреба, ремонт или връщането обратно в природата/на пазара на даден продукт.

Стратегията комбинира практики като повторно използване, поправяне, рециклиране, компостиране. Обобщаваме ги като така наречените 5 „R“ – пет основни принципа на философията за живот с нулев отпадък:

  • Откажи / Refuse – да се опитаме да се откажем от това, което не ни е нужно. Задайте си въпроса имате ли нужда, преди да го закупите;
  • Намали / Reduce - да се опитаме да намалим като количество това, което ни е нужно. Можем да започнем с храната, дрехите, техниката;
  • Използвай отново / Reuse – да се стремим да използваме отново материалите и опаковките, които можем. Има много неща около нас, които можем да използваме многократно или да преработим и превърнем в нещо друго;
  • Рециклирай / Recycle – да рециклираме нещата, от които не можем да се откажем или намалите. Кутии от сокове, опаковки от различните хранителни продукти, капачки, стъкло, хартия и още много други неща, които ежедневно изхвърляме в кофите за боклук. Повечето от тези неща можем да рециклираме успешно. За цела е необходимо да се изхвърлят правилно в кофите за разделно събиране;
  • Компостирай / Rot – хубаво е да започнем да компостираме органичния отпадък, който генерираме ежедневно. В някои страни дори и малки домакинства имат в градината си мини-компост, в който изхвърлят биоразградимите отпадъци.

В хотел Атлас, като привърженици на идеята, се опитваме чрез прилагането на различни методи и похвати да постигнем намаляване на отпадъците и да се доближим максимално до „нулев“ отпадък.

За ресторанта и баровете в Атлас можем да изброим следното:

Постигаме договорености с доставчици за намаляване на опаковките:

  • Избягваме доставка на индивидуално опаковани стоки;
  • Снабдяваме продуктите, пакетирани във възможно най-големите разфасовки;
  • Доставяме плодове, зеленчуци и други стоки, за които е възможно, в големи „връщаеми“ касети и палети.

Правилно съхранение на продуктите в хладилници и складове.

Персоналът се обучава да следва принципа FIFO (first in, first out) с цел избягване разваляне на продукти.

Използваме различни похвати при предлагането и презентацията на ястията на шведската маса, за да намалим отпадъците и разхищаването на храна:

  • Вместо да сервираме например масло, конфитюр, течен шоколад в индивидуални порционни опаковки – предлагаме ги в плата/купи, а гостите си вземат спрямо предпочитанията;
  • Подправки, някои сосове, кетчуп, майонеза се предлагат в дозатори, а не в индивидуални опаковки. Напитките не са в индивидуални дози, а в диспенсъри/автомати;
  • Използваме 2-а вида чинии като размер, избягвайки големите порционни чинии;
  • Сладоледът се сервира във вафлени фунийки, не във пластмасови чашки;
  • Използваме предимно кафе на зърна и инстантно кафе, вместо кафе на капсули. Отпадъка от кафето се изхвърля разделно, при биоразградимия отпадък;
  • Стремим се към меню с „нулеви отпадъци" с местни продукти и съставки.

Направили сме „Мини градина на готвача“ – отглеждаме розмарин, джоджан и някои други подправки.

Намаляване на остатъчните отпадъци при подготовката на продуктите чрез използването на подходящи ножове/белачки, уреди за рязане от персонала в кухнята.

Намаляване използването на пластмасови изделия.

Стремим се към максимално елиминиране на опаковките с единична доза и продукти за еднократна употреба

Повишаване на информираността и участието на гостите:

  • Приканваме нашите гости към съпричастност към идеята за нулев отпадък, провеждайки кампания „Вкусете, не разхищавайте“.
  • За повишаване осведомеността на гостите по темата сме поставили табели, подложките за сервиране на масите са с изобразена „Пирамида на здравословното хранене“. Гостите биват насърчавани да не трупат много храна в чиниите, а да следват мотото: „Вземете си от всичко, което можете да изядете. Яжте всичко, което вземете“ (Taste don't waste - take all what you can eat, eat all you take).

Персоналът бива обучаван по темата за „Разделно сметоизвозване“:

  • Правим разделно сметоотделяне на хартия, пластмаса, метални консерви, стъклени опаковки.
  • Отделяме биоразградимите отпадъци с цел извозването им за последващо компостиране.
  • Събираме и предаваме на сертифицирани фирми отработените мазнина и олио в кухнята за последваща преработка.

Обучаваме персонала от съответните позиции:

  • В ресторант/барове да стартират миялните машини, едва когато са пълни с чаши или чинии.
  • В пералното ни стопанство – да стартират пералните машини едва при напълването на барабана със спално бельо/хавлии

В хотелските стаи сме предприели система за намаляване на отпадъка:

  • Апелираме към гостите за многократна употреба на хотелското бельо и хавлии – поставили сме информация в стаите.
  • Призоваваме гостите за пестеливо разходване на водата - поставили сме информация в банята.
  • Предоставяме козметичните продукти предимно в диспесъри, не в индивидуални опаковки.

В зоните за персонала също сме въвели методи за намаляване на отпадъка:

  • Използване на дозатори за вода.
  • Използване на рециклирана хартия за ръце в диспенсърите.
  • Поставяне на течен сапун в диспенсъри.

Навсякъде в хотела има монтирани водоспестяващи аератори.

Стремим се да купуваме уреди с висока енергийна ефективност.

Събираме пластмасовите капачки.

  • Ежегодно сме участници в благотворителната кампания за събиране на пластмасови капачки „Аз вярвам и помагам“.
Хотел 1
Хотел 2
Хотел 3
Надяваме се на повече съмишленици сред нашите гости и персонал, за да продължим да правим нашите малки крачки към лайфстайл с „нулев“ отпадък.