Хотел Атлас – привърженик на еко-идеята за „НУЛЕВ ОТПАДЪК“



През последните десетилетия концепцията за „Нулев отпадък“ набира все по-голяма известност в различните части на света, като резултат от усилията на природозащитни организации, национални и местни власти, като фокусът е върху поведението на обществото и намиране на устойчиво решение на проблема с отпадъците и ограничаване на замърсяването.
Стратегията цели максимизиране на рециклирането и минимизиране на отпадъците, повторната употреба, ремонт или връщането обратно в природата/на пазара на даден продукт.
Стратегията комбинира практики като повторно използване, поправяне, рециклиране, компостиране. Обобщаваме ги като така наречените 5 „R“ – пет основни принципа на философията за живот с нулев отпадък:
- Откажи / Refuse – да се опитаме да се откажем от това, което не ни е нужно. Задайте си въпроса имате ли нужда, преди да го закупите;
- Намали / Reduce - да се опитаме да намалим като количество това, което ни е нужно. Можем да започнем с храната, дрехите, техниката;
- Използвай отново / Reuse – да се стремим да използваме отново материалите и опаковките, които можем. Има много неща около нас, които можем да използваме многократно или да преработим и превърнем в нещо друго;
- Рециклирай / Recycle – да рециклираме нещата, от които не можем да се откажем или намалите. Кутии от сокове, опаковки от различните хранителни продукти, капачки, стъкло, хартия и още много други неща, които ежедневно изхвърляме в кофите за боклук. Повечето от тези неща можем да рециклираме успешно. За цела е необходимо да се изхвърлят правилно в кофите за разделно събиране;
- Компостирай / Rot – хубаво е да започнем да компостираме органичния отпадък, който генерираме ежедневно. В някои страни дори и малки домакинства имат в градината си мини-компост, в който изхвърлят биоразградимите отпадъци.
В хотел Атлас, като привърженици на идеята, се опитваме чрез прилагането на различни методи и похвати да постигнем намаляване на отпадъците и да се доближим максимално до „нулев“ отпадък.
За ресторанта и баровете в Атлас можем да изброим следното:
Постигаме договорености с доставчици за намаляване на опаковките:
- Избягваме доставка на индивидуално опаковани стоки;
- Снабдяваме продуктите, пакетирани във възможно най-големите разфасовки;
- Доставяме плодове, зеленчуци и други стоки, за които е възможно, в големи „връщаеми“ касети и палети.
Правилно съхранение на продуктите в хладилници и складове.
Персоналът се обучава да следва принципа FIFO (first in, first out) с цел избягване разваляне на продукти.
Използваме различни похвати при предлагането и презентацията на ястията на шведската маса, за да намалим отпадъците и разхищаването на храна:
- Вместо да сервираме например масло, конфитюр, течен шоколад в индивидуални порционни опаковки – предлагаме ги в плата/купи, а гостите си вземат спрямо предпочитанията;
- Подправки, някои сосове, кетчуп, майонеза се предлагат в дозатори, а не в индивидуални опаковки. Напитките не са в индивидуални дози, а в диспенсъри/автомати;
- Използваме 2-а вида чинии като размер, избягвайки големите порционни чинии;
- Сладоледът се сервира във вафлени фунийки, не във пластмасови чашки;
- Използваме предимно кафе на зърна и инстантно кафе, вместо кафе на капсули. Отпадъка от кафето се изхвърля разделно, при биоразградимия отпадък;
- Стремим се към меню с „нулеви отпадъци" с местни продукти и съставки.
Направили сме „Мини градина на готвача“ – отглеждаме розмарин, джоджан и някои други подправки.
Намаляване на остатъчните отпадъци при подготовката на продуктите чрез използването на подходящи ножове/белачки, уреди за рязане от персонала в кухнята.
Намаляване използването на пластмасови изделия.
Стремим се към максимално елиминиране на опаковките с единична доза и продукти за еднократна употреба
Повишаване на информираността и участието на гостите:
- Приканваме нашите гости към съпричастност към идеята за нулев отпадък, провеждайки кампания „Вкусете, не разхищавайте“.
- За повишаване осведомеността на гостите по темата сме поставили табели, подложките за сервиране на масите са с изобразена „Пирамида на здравословното хранене“. Гостите биват насърчавани да не трупат много храна в чиниите, а да следват мотото: „Вземете си от всичко, което можете да изядете. Яжте всичко, което вземете“ (Taste don't waste - take all what you can eat, eat all you take).
Персоналът бива обучаван по темата за „Разделно сметоизвозване“:
- Правим разделно сметоотделяне на хартия, пластмаса, метални консерви, стъклени опаковки.
- Отделяме биоразградимите отпадъци с цел извозването им за последващо компостиране.
- Събираме и предаваме на сертифицирани фирми отработените мазнина и олио в кухнята за последваща преработка.
Обучаваме персонала от съответните позиции:
- В ресторант/барове да стартират миялните машини, едва когато са пълни с чаши или чинии.
- В пералното ни стопанство – да стартират пералните машини едва при напълването на барабана със спално бельо/хавлии
В хотелските стаи сме предприели система за намаляване на отпадъка:
- Апелираме към гостите за многократна употреба на хотелското бельо и хавлии – поставили сме информация в стаите.
- Призоваваме гостите за пестеливо разходване на водата - поставили сме информация в банята.
- Предоставяме козметичните продукти предимно в диспесъри, не в индивидуални опаковки.
В зоните за персонала също сме въвели методи за намаляване на отпадъка:
- Използване на дозатори за вода.
- Използване на рециклирана хартия за ръце в диспенсърите.
- Поставяне на течен сапун в диспенсъри.
Навсякъде в хотела има монтирани водоспестяващи аератори.
Стремим се да купуваме уреди с висока енергийна ефективност.
Събираме пластмасовите капачки.
- Ежегодно сме участници в благотворителната кампания за събиране на пластмасови капачки „Аз вярвам и помагам“.


