67cc30dce152befee464db7fbb1a9c82f9f54508.jpg

11 Ноември 2020

2 в 1 – морска и СПА ваканция в хотел Атлас

Много хора напоследък говорят за СПА и са привърженици на този вид туризъм. В превод от латински израза „Sonus Per Aqua“, „Salus Per Aqua“ или „Sanitas Per Aquas“ е здраве от вода или здравето, което идва чрез водата. Най-общо този термин може да се определи като придобиване на здраве, енергия, естетика и красота чрез водата и лечебната природа на водата.

Исторически, произходът на СПА ни връща чак до Римската империя.

Тогава процедурите в римските бани, предназначени да лекуват изтощените и отслабени римски войници, които се завръщат от война, и да подпомогнат заздравяването на нараняванията им, са били наричани „Sanus Per Aqua“ / SPA - здраве чрез вода.

Римските бани варират от обикновени до изключително сложни структури, варират по размер, подредба и декорация. Повечето са съдържали помещения като тепидариум (топла стая), след това калдариум (гореща стая) за пара и накрая фригидариум (студена стая). В някои бани е бил изграждан и лаконикум (суха стая за почивка), където посетителят завършва процеса чрез почивка. Често строителите тогава са правели палестра (вътрешен двор) и понякога в палестрата e имало дори плувен басейн.

СПА културата, която започва в Рим, но се развива по различни начини в цяла Европа и цял свят, с течение на времето включва използването на минерални води, морска вода и много други терапии. Има град, наречен SPA, намиращ се в Белгия и основан още през 14 век със същата цел и оцелял до днес. В СПА културата в исторически план основната тема, която се е развила от това лечение, е формата на хидротерапия, имаща за цел да отговори на нуждите и очакванията на хората за подобряване на тяхното здраве.

СПА процедурите могат да бъдат класифицирани като хидротерапии (мокри терапии), сухи терапии (масажи, обвиване на тялото) и козметични терапии. В днешно време думата СПА обхваща много по-голям контекст от първоначалното си значение - водни и кални терапии, различни съоръжения и басейни с топла вода, различни масажни терапии и ароматерапии, различни процедури за здраве и красота, рехабилитация, тонизиране и антистрес терапии. Днес СПА терапията получава ново внимание от много медицински специалисти и „здравни“ туристи и се възражда като устойчив и целогодишен вид туризъм.

Ако се колебаете кое да е следващото място за Вашата почивка, препоръчваме ви да изберете хотел именно със СПА център, който разполага с всички удобства, модерни съоръжения за релакс и грижа за тялото, басейни.

В хотел Атлас можете да съчетаете 2 в 1 - Вашата морска и СПА ваканция.

СПА центърът в хотел Атлас разполага с Термална зона – сауна и парна баня, безплатни за гостите на хотела.

Парна баня

От векове парната баня е призната със способността си да пречиства и детоксикира кожата и тялото. Много хора са установили, че цялостното им здравословно състояние се подобрява чрез редовната парна терапия. Използвана от векове по света, парата предлага множество предимства:

 • Отпускане на мускулатурата - особено след тренировка;
 • Ефективно, без лекарства облекчение при артрит и болки в ставите;
 • Високата топлина на парна баня стимулира сърдечно-съдовата система и разширява кръвоносните съдове, увеличава притока на кръв и засилва циркулацията - това позволява на кръвта да пренася по-голямо количество хранителни вещества към кожата.

... всичко това и кожата ви ще изглежда страхотно и ще имате едно цялостно СПА изживяване.

В допълнение към безбройните физични ползи на парната баня, много хора изпитват психични и емоционални ползи от парна баня. Престоят в парната баня осигурява кратко бягство от нашия натоварен модерен свят - не можете да внесете телефона, таблета. Само 15 минути в парната баня могат да ви помогнат да съживите ума си чрез истинско "аз" време. През цялото това време правите нещо добро най-вече за тялото си.

Хотел 1
Хотел 2
Хотел 3

Сауна

Много са ползите за здравето от престой в сауната. Няколко минути на ден са необходими, за да изглеждате и да се чувствате по-добре. Реакцията на тялото на нежната, постоянна топлина е изследвана и доказана от хора по целия свят. Ето защо все повече лекари препоръчват пречиствателните й ползи:

 • Сауната подобрява сърдечно-съдовите показатели;
 • Помага за възстановяване след интензивна физическа активност, отпуска мускулите и успокояват болките в мускулите и ставите;
 • Сауната служи за пречистване от токсините;
 • Облекчава стреса;
 • Почиства кожата;
 • В сауната се изгарят калории;
 • В сауната просто се чувстваме добре.
Хотел 1
Хотел 2
Хотел 3

Водна зона

Водната зона в хотел Атлас не е за пренебрегване – тук можете да прекарате деня си в забавления на открито:

 • Външен басейн с интегриран детски басейн;
 • Външен детски басейн с две водни пързалки;
 • Външно джакузи;
 • Вътрешен басейн, отопляем през май и октомври.
Хотел 1
Хотел 2
Хотел 3