Морето e Витамин…

Изненадващи ползи за здравето от морелечението.

Хотел 1
Хотел 2
Хотел 3

Ако живеете близо до морето, правите чести пътувания до плажа или планирате морска почивка това лято, има шанс да извлечете повече полза от това, отколкото само удоволствие.

Отдавна се смята, че при морелечението могат да се извлекат много ползи за здравето на човек.

Още през 1769 г. популярният британски лекар Ричард Ръсел публикува труд, аргументиращ използването на морската вода при различни заболявания, в това число скорбут, жълтеница, проказа. Той препоръчва морската вода не само за плуване в нея, но и за пиене.

И до днес лечебните и балнеоложки курорти край морето изобилстват. Те се смятат за места, където хората могат не само да забравят за проблемите си, но в някои случаи дори да излекуват артрита си например.

Списъкът с ползите за здравето на морската вода е почти безкраен, но дори и да имаше само плацебо ефект върху физиката ни, мозъкът ни пак щеше да ни отведе до плажа.

Морето подобрява не само вашето настроение, то ще подобри и здравето ви. Морската вода може да бъде естествено лекарство. Морето стимулира нашето тяло и насърчава чувството за благополучие, което сърфистите много добре познават.

И така, какво съдържа морската вода? В морската вода средно има 3,5% сол (натриев хлорид). С други думи от 1л вода получавате 35 грама соли и освен това малки части магнезий, сулфат и калций.

Солената вода има много други изненадващи предимства:

 • Таласотерапия Таласотерапията е прилагана в много медикъл и СПА центрове и използва морската вода и продукти на морска основа, направени от водорасли, морска сол, кал, водорасли и океанска вода, за да елиминира кожни проблеми и да допринесе за общото ви благосъстояние.

 • Морската вода почиства кожата ви Минералните соли се обединяват със слънцето, за да регенерират кожата ви. В резултат на това язви, лупус, акне и псориазис са някои от заболяванията, които лесно могат да бъдат излекувани или повлияни от морската вода.

 • Морската вода забавя развитието на ревматизъм Морската вода, съчетана с упражнения, е чудесно лекарство за болки в костите и мускулите, артрит, кръвоносни и постоперативни проблеми.

 • Морската вода намалява и премахва безпокойството Тъй като съдържа магнезий, морската вода ще ви успокои. Хората, които работят и живеят в стрес, биват често съветвани да ходят на плаж, не само заради релаксиращата атмосфера, но и поради успокояващите лечебни свойства на морската вода.

 • Морската вода подобрява дишането Хората, които страдат от астма, тежка кашлица, храчки и други дихателни проблеми, трябва да ходят на плаж, за да дишат бриза и да плуват в морето. Солената вода помага да се елиминират токсините и други елементи, които атакуват белите дробове.

 • Морската вода прочиства дебелото черво Поглъщането на малки количества морска вода улеснява прочистването на дебелото черво, детоксикира тялото и подновява енергиите на тялото, особено при децата.

 • Морската вода предотвратява безсънието и намалява депресивните симптоми Тъй като помага за нормализиране на кръвното налягане и лекува нервност, един ден на плажа ще ви помогне да спите по-добре и естествено ще повиши настроението ви.

 • Морската вода укрепва имунната система Броят на червените кръвни клетки се увеличава между 5 и 20 % след плуване или къпане в морето. Броят на белите кръвни клетки се увеличава още повече. Морската вода е фантастично лекарство за хора с отслабена имунна система, анемия и високи нива на кръвната захар.

 • Терапия със студена вода Хидротерапията се използва широко при рехабилитация, но плуването в студена морска вода активира температурни рецептори под кожата, които освобождават хормони като ендорфини, адреналин и кортизол. Те имат терапевтични ползи за мускулно-скелетните заболявания и при дискомфорт по кожата.

 • Проблеми със сенна хрема и синуси Много хора със заболяване на синусите и сенна хрема намират напояването на носа със солесъдържащи разтвори за полезно. Назалното напояване или зачервяване на носната кухина със солени разтвори се използва като допълнителна терапия от много хора, страдащи от сенна хрема, както и възпаление и инфекция на синусите. Плуването в морето и излагането на солената среда се свързват с намаляване симптомите на сенна хрема и синузит, както и на дихателните симптоми.

 • Медитация и релаксация Доказано е, че упражненията в естествена среда имат по-големи ползи за психичното здраве, отколкото упражненията другаде. Има научни трудове, които доказват, че морето може да бъде релаксиращо, медитативно и да намали стреса, тъй като хората са в медитативно и спокойно състояние, когато са в, на или под вода. Една от причините са дихателните модели, използвани по време на плуване и гмуркане. Те стимулират нервната система и имат ефект върху мозъчните вълни и хормоните, които влияят положително на мозъка. Безтегловността във водата също може да има успокояващ ефект върху ума, дори да променя или забавя мозъчните вълни. Морето може да помогне като отвлече вниманието от проблеми в живота ни.

Доказано е също, че хидротерапията (водна терапия) и плуването намаляват симптомите на депресия и тревожност. Едно проучване показа, че ефектите от балнеотерапията са сравними с използването на анти депресантни лекарства.

Винаги в годините назад морският бряг е бил притегателна сила с чистотата на въздуха си, с обилното слънцегреене и богатството на ултравиолетови лъчи и предимно отрицателната йонизация на въздуха. На море освен че може да се лекуват, хората могат и активно да си починат и възстановят организма си.

Хотел 1
Хотел 2
Хотел 3