Copy of Website Covers54.jpg

10 Март 2021

Климатотерапия

Ползи за здравето от крайбрежния морски климат

Защо морският въздух е здравословен... Слънце, солена вода и вятър – това са факторите, които правят морския климат толкова уникален.

За да се възползваме от стимулиращия климат на морето, трябва да планираме една по-дълга ваканция на море - за предпочитане три до четири седмици. Най-добрият сезон от годината край морето зависи от различни фактори. Много хора намират за най-приятни топлите летни месеци от началото на май до края на септември.

Лекарите препоръчват морския климат при алергии, респираторни и кожни заболявания, тъй като високото съдържание на сол има отхрачващо действие върху дихателните пътища и има балансиращ ефект върху кожата.

Слънцето, вятърът и морето се използват в комбинация за лечение на хронични кожни и дихателни заболявания.

Морският въздух е пълен с йод, магнезий, микроелементи и високо съдържание на сол, поради което е много ценен за човешкия организъм. Веществата предизвикват стимулиране на имунната реакция на дихателните пътища - страдащият от астма има по-лесно дишане . Морето има специален климат, който експертите наричат: стимулиращ климат, при който прохладният, понякога интензивен бриз на брега предизвиква организма.

Ефекти на стимулиращия морски климат върху тялото:

  • Чрез излагане на слънце се образува Витамин D в кожата и имунната система се укрепва. Излагането на слънце също насърчава организма да произвежда собствен кортизон, който е противовъзпалителен. Той също така подпомага производството на ендорфини, които са известни още като хормони на щастието.

  • Въздухът край морето е богат на сол, йод, магнезий и микроелементи; тяхната комбинация стимулира имунния отговор както на дихателните пътища, така и на кожата. Метаболизмът и циркулацията също се активират.

  • Аерозолите - малки морски капчици, които попадат във въздуха поради вълнолома, се считат за аерозоли. Те разхлабват секрета в лигавиците и насърчават откашлянето при задръстените бронхи. Друг положителен ефект: те имат антибактериален ефект върху кожата, поради което кожата се чувства по-мека и гладка след почивка край морето.

  • Морска вода: Морската вода се счита за чудо-елексир с високото си съдържание на минерали и микроелементи за цялото тяло. Съдържанието на йод също ускорява зарастването на рани, а съдържащият се калий укрепва защитните сили на кожата.