7503155c340712db28860aae671f3b17782a2866.jpg

История

Идеята за изграждането на голям български черноморски курорт възниква в средата на 50-те години на миналия век. Съвсем естествено изборът пада върху местността Узункум (от турски – Дълъг пясък), северно от Варна. Мястото съчетава по неповторим начин девствена гора и просторен плаж. Една от изключителните природни забележителности тук, от която днес е останал само споменът, било голямото сладководно езеро, само на стотина метра от морския бряг, в което живеели водни костенурки. Днес на това място се намира централната атракционна зона на курорта с модела на Айфеловата кула, Виенското колело и хотел "Интернационал".

Първата копка на Златни пясъци е направена през 1956 г. Изграждането на почти всички големи хотелски комплекси и увеселителни заведения, включени в първоначалния план на курорта, отнема около 10 години. Според идеята от онова време курортът е трябвало да съчетава възможността за семеен туризъм край морето с потенциала на един от най-реномираните балнеолечебни центрове у нас. Проектът на курортния комплекс е възложен на екип от 30 български архитекти, а изграждането му минава през три етапа. През първия са били построени малки, главно двуетажни хотели по плажната ивица. По-късно се появяват хотелските комплекси и увеселителни заведения на втора и трета линия.

Последният етап от строителството на Златни пясъци е приключен през 1966 г. Така на практика в България започва и развитието на мащабна програма за налагането на страната като европейска дестинация за морски туризъм.

Истински бум в развитието си курортният комплекс преживя в края на 90-те години на 20 век, когато бившата държавна собственост в него беше приватизирана. От 2000 г. Златни пясъци е изцяло частен курорт, като така навлиза във „втория си живот”. Днес броят на хотелите в комплекса надхвърля 70, а легловата база над 30 хиляди. Сериозните инвестиции направени през последните години - над 500 милиона евро, които новите собственици влагат в построяването на нови високо категорийни хотели, реконструкция и модернизация на своите обекти, подобряване на инфраструктурата, както и изграждането на нови места за развлечения и отдих, допринасят съществено за превръщането на курорта в дестинация от европейска величина, предпочитано място за почивка от все повече чуждестранни и български туристи.