Средномесечна температура и валежи

Зимата е мека, с много малко сняг, а когато го има, той се топи бързо. Сравнително по-топлата морска вода оказва влияние и зимната температура на въздуха е по-висока. Средните зимни температури са в границите на -2° до 5°С. Обикновено до 2-3 пъти през зимата се случват бури със силен вятър и снеговалеж. Пролетта се забавя, тъй като температурата на морската вода се загрява по-бавно и обикновено затоплянето е едва през май, когато температурите вече достигат и до 20°С. До тогава са характерни мъглите и хладното време.

Лятото е сухо и умерено топло, с изобилно слънце. Характеризира се с бризови ветрове, зараждащи се благодарение на откритата морска площ. През деня те духат от морето към сушата, носят прохлада и позволяват температури от порядъка на 25°С - 30°С да се възприемат като приятни. Температурата на морската вода достига до 25°С - 28°С. С настъпването на лятото се повишават и часовете на слънчево греене.

През активният туристически сезон на месец се падат по над 300 слънчеви часа, като облачното време в този период е рядкост. Морето влияе и през есента - тя е по-късна и по-топла, благодарение на по-бавното изстиване на затоплената морска вода. Абсолютна максимална температура във Варна +41.4°С е измерена на 10 юли 1927 г., а абсолютна минимална -24.3° - на 10 февруари 1929 г., когато замръзнало и морето.

Валежите в района на Варна са едни от най-слабите в страната. Най-много вали през юни и ноември (по около 50 l/m2), а най-сушаво е през август - септември, когато валежите са не-повече от 30-32 l/m2 месечно.

Благоприятните климатични и географски условия са утвърдили Варна и близките комплекси като първокласни морски и СПА курорти.