Атлас – едно име, много лица

Селекция на носещите името АТЛАС.

1. Хотел Атлас

Без да бъдем обвинявани в пристрастие, на първо място в селекцията ни с носещи името АТЛАС, ще споменем хотел Атлас.

Хотел Атлас се намира в курортен комплекс Златни пясъци на 350 м. югозападно от центъра на курорта и на 300 м. от плажната ивица. Новопостроен през 2003 г., хотелът разполага с всичко необходимо за осигуряване на активна и пълноценна почивка - СПА център, предлагащ разнообразни оздравителни и тонизиращи процедури, парна баня, сауна, фитнес, масаж, външен, вътрешен и детски басейн с водни пързалки, както и билярд, тенис на маса и волейболно игрище.

Хотел 1
Хотел Атлас
Хотел 2
Детски басейн с пързалки
Хотел 3
Стая в хотел Атлас

2. Титан Атлас

Атлас (или Атлант) е титан, познат от древногръцката митология. Той е син на Япет и морската нимфа Климена, брат е на Прометей. Изпъква с голяма сила. Наказан от Зевзс, защото участвал в бунта на титаните срещу боговете. Той трябвало да крепи на раменете си небето на Запад, в близост до градините на хесперидите. Затова океанът там сега носи името името Атлантически.

Един от митовете гласи как Атлас искал заедно с Херкулес да открадне ябълките от хесперидите, но в същото време искал и да свали товара от плещите си. Помолил Херкулес да подържи небето за малко, докато той открадне сам ябълките, което било много трудна задача, защото били пазени от многоглав змей. След като се върнал с ябълките, Атлас не искал да поеме товара върху себе си отново и се наложило Херкулес да си послужи с измама, за да се отърве от тази тежест. Така, докато всички боговете и титаните не се помирили, Атлас продължавал да крепи небесния свод на раменете си.

Хотел 1
Скулптура на Титан Атлас
Хотел 2
Скулптура на Титан Атлас
Хотел 3
Позлатена статуя на Титан Атлас

3. Пеперуда Атлас

Една от най-едрите пеперуди познати днес се нарича Атлас. Размахът на крилете й е толкова голям, че достига до 30 см, като женските екземпляри са дори по-едри от мъжките. Площта на крилете достига до 400 cm2. Поради големите си размери в тъмнината често е бъркана с птица.

Латинското наименование на пеперудата Атлас е Attacus atlas.

Тази пеперуда е известна от дълбока древност и винаги е събуждала любопитството на хората с красивата си окраска и големите си размери. Красивата пеперуда Атлас живее в Индия, Индонезия, Малайзия и Китай, среща се и в Нова Гвинея.

Пеперудата Атлас живее две-три седмици. Смята се, че тя дължи името си на външния си вид, който прилича на разгъната карта с разнообразието си от цветове и геометрични форми. Според друга версия, произхода на името на тази пеперуда произлиза от името на титана от гръцката митология Атлас, който крепи небето на раменете си.

Кафявия, червения, розовия, жълтия и кремавия цвят, с техните нюанси, обагрят крилете на пеперудата Атлас. Заоблените върхове на горните криле имат петна с формата на малко издължени очи. Горния края на всяко от двете горни крила на пеперудата Атлас прилича на главата на змия. Точно тази форма, която кара пеперудата да прилича на две кобри с гръб една към друга, плаши хищниците, които се хранят с насекоми. По размах на крилете пеперудата Атлас е призната за най-голяма в целия свят. Благодарение на красотата си и лесното си отглеждане пеперудата Атлас е сред любимите екземпляри на любителите на пеперуди и на колекционерите. В колекциите на зоопарковете по света, пеперудите Атлас са често срещани. Какавидите и са направени от фина коприна. В Индия тази коприна се нарича Фагара и от нея се правят фини скъпи платове. В Тайван от какавидите не се прави коприна - там какавидите на пеперудата Атлас се използват като портмонета, а след специална обработка се продават и като ефектни малки дамски чанти.

Хотел 1
Какавида на пеперуда Атлас
Хотел 2
Пеперуда Атлас
Хотел 3
Пеперуда Атлас

4. Географски атлас

Атлас се нарича сборник от карти - географски, исторически, климатични, звездни и друг. Името „атлас“ произхожда от изображението на титана от гръцката митология Атлас върху заглавния лист на сборника с европейски карти на фламандския географ и картограф Герардус Меркатор (1512 – 1594.

Атласът обикновено представлява илюстровано печатно издание, наподобяващо книга. В края на всеки атлас има азбучен указател на всички термини, които се съдържат по картите в него.

Най-често атласите съдържат географски (физически и политически) и исторически карти, но обикновено са допълнени със звездни, тектонски, земетръсни, вулканични, геоморфоложки, температурни, валежни, климатични, и почвени карти. Също така в атласа са включени най-различни карти на: часовите пояси на земята, строежа на земната повърхност и земната вътрешност, природните зони, народите и расите, населили земята, речните оттоци, карти на сухоземния, въздушния и водния транспорт.

Най-старият запазен атлас от ръкописни карти е на Клавдий Птолемей изработен през 2 век.

Хотел 1
Стар географски атлас
Хотел 2
Географска карта/атлас
Хотел 3
Географски атлас

5. Робот Атлас

Атлас е двукрак хуманоиден робот. Представен официално на 11 юли 2013, роботът е е разработен да изпълнява редица спасителни операции.

Изработен от алуминий и титан, изправен има височина от около 1,8 метра, тежи 150 килограма и е осветен от сини LED светлини. Атлас притежава две системи за визуална ориентация – лазерен далекомер и стерео камера, които са контролирани от компютър, намиращ се в тялото му. Ръцете му притежават прецизни двигателни функции. Атлас може да преминава през тежък терен и да се изкачва по наклон с помощта на своите крака и ръце, въпреки че прототипът от 2013 година е захранван от енергиен източник извън борда му.

През 2015 година Atlas (или Бягащият човек) се нарежда на второ място на финалния кръг на състезанието на DARPA след корейския отбор Kaist и техния робот DRC-Hubo с разлика от шест минути, преминавайки през цялото състезание за време от 50:26.

Робот Атлас от ново поколение

На 23 февруари 2016 г. Boston Dynamics публикуват в YouTube видео за новата версия на робота Атлас. Тази версия е предназначена да функционира както навън, така и във вътрешни условия. Управлява се подвижно и е лесно приспособим към преодоляване на разнообразни теренни условия, включително сняг. Захранва се електрически и хидравлично. Използва сензори, намиращи се в тялото и краката му, за да поддържа равновесие и стерео сензори в главата му, за да избягва препятствия и да преценява терена, да помага с навигацията и да манипулира с обекти, дори когато биват преместени. Тази версия на Атлас е висока около 175 см и тежи около 82 кг.

Атлас е предназначен като помощно средство на спешните екипи при издирване и спасителни акции. Изпълнява задачи като запушване на клапи, отваряне на врати и управление на електрическо оборудване в среди, в които не би оцелял човек. През 2013 г. Департаментът на отбраната на САЩ заявява, че няма намерения да използва робота за настъпателни или отбранителни военни действия.

В състезанието по роботика на DARPA през 2015 г. Атлас успява да изпълни всяка от осемте задачи както следва:

  • Да управлява превозно средство на място

  • Да се придвижи разглобен сред отломки

  • Да отстрани отломки, блокирали вход

  • Да отвори врата и да влезе в сградата

  • Да изкачи сгъваема стълба и да прекоси алуминиева платформа

  • Да използва инструмент, с който да пробие през бетонов блок

  • Да открие и запуши клапа в близост до протекла тръба

  • Да прикачи маркуч към пожарен хидрант и да пусне клапата

Хотел 1
Робот Атлас
Хотел 2
Робот Атлас
Хотел 3
Робот Атлас

6. Комета Атлас

Атлас или C/2019 Y4 (ATLAS) е комета, която е открита на 28 декември 2019 от проекта ATLAS. В началото на 2020 тя е вече видима с бинокъл като се предполага, че ще достигне максимална яркост в средата на април, когато евентуално да бъде видима с просто око. Наблюдения, съобщени на 6 април, показват, че яркостта е престанала да расте, а размиването на очертнията сочи, че тя вероятно се разпада и бързо ще загуби блясък.

През първите месеци на откриването ѝ кометата Атлас е наблюдавана в съзвездието Голямата Мечка, но траекторията ѝ по нататък ще е в съзвездието Жираф. Мястото на появата е в близост със северния небесен полюс, така че тя е наблюдаема от северното полукълбо.

Хотел 1
Комета Атлас
Хотел 2
Комета Атлас
Хотел 3
Комета Атлас без Фотошоп

7. Планина Атлас

Атласките планини (наричани още само Атлас) са планински масив, който се намира в северозападна Африка и се простира на дължина 2400 км през териториите на Мароко, Алжир и Тунис, като включва и Гибралтарската скала.

Най-високият и връх е Джебел Тубкал (4167 м), разположен в югозападната част на Мароко. Атласките планини имат разнообразен релеф – планински и равнинен. Те разделят средиземноморското и атлантическото крайбрежия от пустинята Сахара. Населени са основно с бербери в Мароко и араби в Алжир.

Атласките планини се делят на два главни дяла: Западен Атлас, наречен Марокански, и Източен Атлас – Алжирски.

Водното богатство в Атласките планини има извънредно голямо значение, заради продължителния сух период. През зимния дъждовен период ниските падини се запълват с вода и се превръщат в солени езера и мъчно проходими блата, наричани шоти. През лятото водата се изпарява, вследствие на силното слънчево греене и на повърхността се образува солен слой, който блести от далеч като огледало.

Климатът в Атласките планини, въпреки, че е субтропичен, носи редица белези на планинския климат. През лятото преобладава сухо и ясно време с доста високи температури под влиянието на пустинята Сахара. Зимата е мека и влажна само по крайбрежието. Високо в планините тя е продължителна и сурова, а снегът се задържа по няколко месеца. Поради отдалечеността от морето, Платото на шотите се отличава със сухото си и горещо лято и малки зимни валежи.

Поради съчетанието от климата, плодородните червеноземни почви правят крайбрежните равнини и долини подходящи за развитието на земеделие.

Полезните изкопаеми са основната суровина за развитието на рудна промишленост в арабските страни Мароко, Алжир и Тунис.

Растителността е със субтропичен характер, представена от вечнозелените твърдолистни гори и храсти, приспособили се да задържат влага. По крайбрежните ниски склонове на Атласките планини широко разпространение имат вечнозелените сухолюбиви, много често бодливи храсти, известни под името маквиси. Типични дървесни видове за планинските райони са корковият дъб, атлаският кедър, кестенът и приморският бор За Платото на шотите е характерна острата степна трева алфа, която намира приложение в текстилната промишленост, хартиената промишленост и кошничарството. Много голямо стопанско значение имат маслината, цитрусовите култури и лозята.

Животинският свят е доста пъстър. Животните са преходни между европейските и африканските. Атласките планини са били любимо място за лов и развлечение и в недалечно минало те са били подложени на масово изтребление както от местното население, така и от европейските колонизатори. Голямо стопанско значение имат овцата, мулето, конят, а в южните части – камилата. В степните области се срещат антилопи, хиени, чакали и други.

Хотел 1
Атласки планини - Сахара
Хотел 2
Атласки планини - пустиня около Мароко
Хотел 3
Атласки планини - Мароко